2013-07-09 13:56:41• hírek • MTI, Kocsis Zoltán

Házkutatás 26 megyében – Szatmár megyében is

Nagyszabású házkutatási akciót hajtott végre kedden a román szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) egy életbiztosításra alapozott adócsalási hálózat leleplezése érdekében. A gyanú szerint az adócsalók fél év alatt hatmillió eurós kárt okoztak a román költségvetésnek.

A Digi 24 hírtelevízió beszámolója szerint a BCR Asigurari biztosító kilenc kirendeltségénél és 122 cégnél tartottak házkutatást kedden az ügyészek a fővárosban és az ország 26 megyéjében. Szatmár mellett Fehér, Arad, Arges, Bákó, Beszterce, Braila, Bihar, Krassó-Szörény, Kolozs, Konstanca, Galac, Gorj, Hunyad, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maros, Máramaros, Neamt, Prahova, Szeben, Tulcea, Vaslui és Vrancea megyében kedd reggel összesen 166 házkutatást tartottak, írja a Román Rendőrség honlapja.

A nyomozás során kiderült, hogy a bűnszövetkezet 2009-ben jött létre és csak az elmúlt fél évben hat millió eurós kárt okozott az államkasszának.

A keddi akcióval párhuzamosan 195 személy ellen indítottak vizsgálatot és 44 személy ellen adtak ki elfogatási parancsot. Házkutatást tartottak az érintett cégek 23 adminisztrátorának lakhelyén valamint 22 egyéb gyanúsított otthonában.

A DIICOT szerint a bűnszövetkezet tagjai befektetéssel kombinált életbiztosításnak álcázták bérköltségeik egy részét, amely után nem fizettek adót. A gyanúsítottak állítólag kollektív életbiztosítást kötöttek alkalmazottaik számára, amelyet havonta kiegészítettek egy-egy személyre szóló megtakarítási programmal, befizették az illető alkalmazottnak járó bér egy részét, majd másnap felmondták a befektetési klauzulát, és a biztosító kifizette a "megtakarítást" a kedvezményezettnek, vagyis az alkalmazottnak.

A biztosító tízszázalékos visszavásárlási költséget számolt fel, mivel azonban a biztosítási szolgáltatás után nem kell személyi jövedelemadót vagy társadalombiztosítási hozzájárulást fizetni, a biztosítási díjnak álcázott bérkifizetéssel a hálózatban résztvevő 44 vállalatvezető és biztosítási ügynök valójában adócsalást követett el - áll a DIICOT közleményében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: